Paparázó - az apablog

Paparázó - az apablog

Budapest I.

2010. március 26. - Bubuluc apuka

 

  Súlyos problémát jelent egy apuka számára, hogy nem tarthatja otthon a gyerekeket úgy 30-40 éves korukig, amíg felkészülhetnek a rút külvilággal való szembenézésre. Sajnos időnként ki kell mozdulni velük otthonról, és nem csak a játszótérre, hanem – családszervezési okokból – vásárolni, ügyet intézni, rövid találkozókra is, hiszen logikus, hogy ha már úgyis el kell mennünk szívni, legalább addig tehermentesítjük otthon az asszonyt. Így aztán a gyerekek lassan megismerkednek Budapest szépségeivel, s nagy fantáziára van szükségünk ahhoz, hogy ne akarják felkötni magukat négyévesen.

Angyalföld

  Nemrég Buftufal Esztergom felé vonatoztunk. A vonat megállt a XIII. kerületi susnyásban is, s egy kellemes hang bemondta: „Budapest, Angyalföld megállóhely”. Buftu szerencsére még nem irtózik a panelházaktól, sőt a név nagyon megtetszett neki, úgyhogy egyből hosszú mesét költött hozzá: Angyalföldön laknak az angyalok, a hely róluk kapta a nevét. Ennél a megállónál az emberek nem szállhatnak le a vonatról, csak az angyalok jöhetnek-mehetnek, például karácsonykor ezzel a vonattal hozzák a fát. Azokban a magas házakban laknak a nagy angyalok, az alacsonyabbakban a kisebbek, akik csak kevesebb karácsonyfát és ajándékot bírnak el. Nem lányom, itt nem angyalok, hanem öreg komcsik laknak, mondtuk volna neki, ha nem lennék ilyen áldott jó lelkek, de aztán inkább kiegyeztünk az angyalokkal.

Parlament

  Buftu még alig tudott beszélni, amikor az Országház előtt mentünk el, s mutattam neki, hogy nézd azt a nagy házat, abban laknak a csúnya bácsik. Ezt aztán valószínűleg egy életre beleívódott az agyába, mert azóta akárhányszor arra járunk, mindig a csúnya bácsikat emlegeti. Valahogy úgy képzeli el az épület belsejét, mint a Zöld Disznóban szereplő Szalonna testvérek rablóbandájának főhadiszállását: ott garázdálkodik Szalonna 1, Szalonna 2. Szalonna 3… Szalonna 386, s velük vannak a tüzet fújó hatlábú kutyáik is. Később igyekeztem elmagyarázni, hogy ez nem egészen így van, s hogy a politikai participáció fontos és nemes dolog, de már késő volt, s amúgy is, az ő valóságértelmezése talán ez esetben reálisabb. Nemrég próbáltam rábeszélni, hogy jöjjön be velem megnézni a magyarok koronáját, de nem hajlandó, mert egyrészt fél a csúnya bácsiktól, másrészt pedig csak a királylányok koronája érdekli, a királyoké nem.

Nyugati téri aluljáró

  Na, itt kell felkötni a gatyát, ha nem akarunk életre szóló lelki sérüléseket okozni a gyereknek. Ezért hát tisztázni kell, hogy a Nyugati téri aluljáró egy külön ország, ahol egy teljesen bolond király uralkodik. S mivelhogy a király bolond, az alattvalói is vagy bolondok, vagy megpróbálnak úgy tenni, hogy ne lógjanak ki a sorból. A zenés hittérítők, vándoprédikátorok, veszekedő cigánykurvák a hivatalos udvari bolondok, nekik az a feladatuk, hogy hülyeségekkel szórakoztassák a királyt. A hajléktalanok igazából az ország előkelőségei, hatalmas, fényes palotákban laknak, de nappalra befekszenek a falak mellé, mert minél nyomorultabban tudnak kinézni, a király annál több aranyat ad nekik. Amúgy is, ami itt zajlik, az csak merő bolondozás: ha beesteledik, és a király – aki a bérletpénztár nyílásán kikukucskálva figyeli meg birodalmát – elmegy aludni, akkor az árusok, koldusok, kerítők, csövesek, pénzváltók, nepperek, dílerek és egyebek mind elmennek haza a tisztességes házukba, ott rendesen megvacsoráznak, és időben lefekszenek, hogy másnap újult erővel bolondozhassanak.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://paparazo.blog.hu/api/trackback/id/tr621859968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyz 2010.03.26. 11:29:13

a gyermek nyilvánvalóan egészséges lelkületű, az apja viszont komolyan sérült lehet.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.03.26. 11:31:33

A nyugati téri aluljáró tényleg ótvar gusztustalan. Ahogy egyébként a többi fővárosi aluljáró nagy része is.

cseresznye 2010.03.26. 11:55:19

Remélem, másnak is feltűnik a "tehermentesítjük az asszonyt" motívum. Ez egyrészt jófejség, másrészt pedig milyen jó az, amikor Apa visz ki a világba, Anya otthon vár.
Hogy milyen szürreális beszélgetések zajlanak olyankor, az minden család saját titkos nyelvét jellemzi.

Villy 2010.03.26. 22:16:01

Ettől lesz teljesen kerge a gyerek... Gratulálok! Ennyi baromságot összehordanak neki.

cseresznye 2010.03.26. 23:03:48

Tényleg csak úgy tudtok olvasni egy szöveget, mint egy fehasználási javaslatot a kajászacskó hátulján?

whale 2010.03.27. 21:58:21

@cseresznye:
Nem. Értjük mi a tréfát, csak nem szeretjük.:) Egyébként én mindig is azt mondtam, hogy mindenki úgy qrja el a gyerekét ahogy akarja. Ez a legkevesebb, ami jár a 2X év folyamatos szopásért...:))

Bubuluc apuka 2010.03.27. 22:55:21

@Villy: Te mit mondanál a gyerekednek a Nyugati aluljáróban? "Nézd csak, kislányom, azok ott a cigánykurvák, azok meg ott a stricijeik"?

whale 2010.03.28. 10:32:57

@Bubuluc apuka:
Egyáltalán miért kell egy 3-4-5 éves gyereket egy másik ember_társadalmi_státuszáról tájékoztatni?
Főleg úgy, hogy kb. fingod sincs, hogy ki az és mit csinál_valójában_...

kzgy 2010.03.29. 08:04:55

Na ja, mert egyébként egy 3-5 éves gyerek nem veszi le magától a szociális rangsort, mi?

ladybirdy 2010.03.30. 16:11:15

Én már megint nem értem, ki miről hőbörög itt...Ez tök jó szöveg, és még igaz is. Angyalföldön evidens, hogy az angyalok laknak, a Parlamentben meg a csúnyabácsik. Én, mivel vidéki vagyok, egész Pestet egy színjátéknak látom, egy hatalmas pályaudvarnak, ami direkt engem szórakoztat, mikor véletlenül arra járok,de nyilvánvaló, jhogy amint lemmegyek a színről, mindenki hazamegy normálisan élni, mert ezt a sok bolondozást nem lehet különben ép ésszel bírni. Ja, és nem hároméves vagyok, hanem lassan harminchárom, de BP. tényleg ilyen.

Bubuluc apuka 2010.03.31. 23:59:12

@ladybirdy: Én a vidékkel vagyok így. Teljesen elképzelhetetlen, hogy mondjuk Pécsett, Debrecenben vagy Kiskunlacházán emberek élnek, és nem csak azért vannak ott, hogy a magamfajta pestinek némi változatosságot szolgáltassanak.
süti beállítások módosítása