Paparázó - az apablog

Paparázó - az apablog

Tévé

2010. március 12. - Bubuluc apuka

  Az ember fiatalkorában valahogy úgy képzeli el a boldogságot, hogy hazamegy a melóból, megeszi az asszony által feltálalt gőzölgő, zsíros, pácolt húsokat, megmasszíroztatja magát, aztán néhány sörrel beül a fotelbe, és üveges szemmel bámulja a tévében a híradót, meccset, lövöldözős filmet.

  Ebből persze semmi nem lesz.

  Az már idejekorán kiderült, hogy az asszony nem szeret tévézni, de ezt nem értékeltük baljós előjelként, hiszen bambulni egyedül is lehet, sőt sok szempontból kellemesebb is. Aztán amikor élesben is ki akartuk próbálni a boldogságot, kiderült, hogy a híradó idegesíti az asszonyt. Aztán egy idő után, talán az első terhessége óta, idegesíteni kezdték a filmek, majd a meccsek is, meg lényegében minden. Egyedül a régi francia, csehszlovák és egyéb buzi országokból való művészfilmek nem zavarják, azoktól viszont mi leszünk olyan kurva idegesek, hogy ártatlan kismacskákat fojtunk vízbe. A Duna TV-t be se állítottuk a készüléken, nehogy kapcsolgatás közben odatévedjünk valami ötödig generációs dán film noirra, és ott helyben agyhúgykövet kapjunk.

  Így aztán a békesség kedvéért egyre ritkábban kapcsoltuk be a tévét; eleinte titokban, lehalkítva még bepróbálkoztunk a kisszobában, de aztán feladtuk. Tudják, a hölgyeknek megvan az eszközkészletük arra, hogy az embernek elvegyék a kedvét valamitől. Végül már be se fizettük a kábeltévés csekket, s azt már észre se vettük, amikor a UPC kikapcsolta a szolgáltatást. Nem is tudjuk, ez mikor történt. Amikor felfedeztük, hogy a drótból nem jön adás, a készüléken is túladtunk, a helyére valami kurva praktikus ikeás izé került. Ezt tulajdonképpen nem is bántuk, mert jöttek a gyerekek. És minden okos ember azt mondja, hogy kisgyereket tévéztetni tilos.

  Csakhogy aki ilyet mond, annak soha nem volt kisgyereke. A helyzet az, hogy egyáltalán nem volt hülye vagy gonosz, aki a mesefilmeket kitalálta. Persze sokkal egészségesebb, ha a gyerekkel folyton mesekönyvet nézegetünk, legózunk, babázunk, mókázunk, kacagunk, csakhogy nincs élő ember, aki erre képes lenne éveken keresztül, gyakorlatilag huszonnégy órán át. Aki mást mond, az hazudik.

  Amikor először ültettük Buftut a Youtube elé, s kerestünk neki valami kisvakondot, hogy öt percre nyugodtan lehessünk, még erőteljes bűntudatunk volt. Buftu persze két másodperc alatt függő lett, s azóta nem az a kérdés, hogy néz-e filmeket az interneten, hanem az, hogy mennyit. A rágcsáló után jött minden más: Vizipók-Csodapók, Pom-Pom, Lolka és Bolka, Frakk, Misi Mókus, Rózsaszín Párduc, Kengyelfutó Gyalogkakukk, méghozzá olyan dózisban, ami a mi időnkben, a hétfői adásszünetek világában teljesen elképzelhetetlen lett volna. A jelenlegi sláger a Magyar Népmesék sorozat, ami speciel tényleg überkirály, bár elég sűrűn hullanak a népek, és még több boszorkánnyal találkozhatunk benne, mint a villamoson. Bepróbálkoztunk egész estés Disney- és egyéb animációs mesékkel is, amelyekben a főhősnőt direkt nagymellűnek rajzolják az apukák kedvéért, de az asszony eltiltott ezektől, persze hivatalosan nem a mellek miatt, hanem mert szerinte egy hároméves gyerek nem tud másfél órán át figyelni. (Buftu persze simán végignézne három Csipkerózsikát is, de hát ő nem olvasott gyereknevelési tanácsadó könyveket.) A South Park meg alapból le van tiltva, azt csak titokban nézek Pöppel. Mostanra egyébként Buftu egész jól kezeli a Youtube-ot és a többi videomegosztót, az ajánlóképek alapján simán elnavigál akármilyen nyomorult meséhez.

  A bűntudat némileg enyhült, de azért még megvan. Azzal nyugtatjuk magunkat, hogy még mindig jobb, ha rongálódik a gyerek képzelőereje, kreativitása, intelligenciája és mindenféle képessége, mintha feldarabolnánk, amiért nem hagy nekünk tíz percet, hogy a konyhába kilopakodva megihassuk azt a kibaszott sört.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://paparazo.blog.hu/api/trackback/id/tr351833019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gaijin 2010.03.12. 09:36:19

"amelyekben a főhősnőt direkt nagymellűnek rajzolják az apukák kedvéért, de az asszony eltiltott ezektől"
:D irígykedik. láttál már nagyfarkú mese főhőst? naugye.

a mesefilm a kisgyermekes szülők egyik legjelentősebb mentsvára, a mosgatógép mellett.

nálunk is nézi a nagyobb, de ha kiszabadulunk hozzájuk, akkor visítva jön játszani/olvasni.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.03.12. 09:39:01

A TV-vel nincs semmi baj, ha egyrészt nem kizárólagosan arra bízzuk a gyermeknevelést, másrészt ha minőségi anyagot teszünk a gyerek elé. Vagyis inkább minimaxos cuccokat, mint robotdinoszauruszokat vagy epileptikusan villogó anime-stílusú rajzfilmeket.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.03.12. 09:41:07

A stílus alapján nem nehéz rájönni, hogy ki a Bubuluc apuka. :)

Viszont a South Park tényleg nem jó, mert túl hamar megtanul csúnyán beszélni a gyerek, amit az Anyák nagyon nem bírnak. Hagyjuk ezt a dolgot a bölcsire vagy ovira.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.03.12. 09:43:47

@gaijin: a mosogatógép a legnagyobb találmány a kerék óta, ez nem vitás.

microgold · http://www.csillagvarazslo.hu 2010.03.12. 10:16:09

"Persze sokkal egészségesebb, ha a gyerekkel folyton mesekönyvet nézegetünk, legózunk, babázunk, mókázunk, kacagunk, csakhogy nincs élő ember, aki erre képes lenne éveken keresztül, gyakorlatilag huszonnégy órán át. Aki mást mond, az hazudik."

Ne magadból indulj ki... Már ne is haragudj... Ha egyetlen gyereketek van, és arra sincs elég időtök, energiátok, akkor sztem kár volt gyereket vállalnotok.

Az én gyerekeim most 9 és 5 évesek, és a mai napig heti egyetlen alkalommal van TV mese esti mese gyanánt. Viszont van rengeteg mesekönyv, és igen, van, hogy akár félórát - órát is mesélünk nekik. És a felségem is és én is dolgozunk. Bizony. Ja, hogy ez fáradság? Hogy fáradság gyereket nevelni? Foglalkozni vele? Mért, ki ígért nektek mást...?

Amúgy ha csak arról a 10 percről lenne szó, amíg megiszod a kibaszott söröd... Akkor nem ülne a gyerek napi szinten órákat a monitor előtt. Még 10 éves korban is napi maximum 20 percet ajánlanak a TV, monitor bámulására a szakemberek (akik, tudjuk, hogy hülyék és nem is értenek a dolgukhoz, mert ha nem így lenne, akkor ugye, te lennél a "gondatlan" szülő, de hát így kényelmesebb). Nem csak a gyerek kreativitása miatt, hanem azért sem jó a sok tévézés, mert rontja a gyerek szemét. Amúgy pl. Vekerdi Tamás (ha nem tudod ki ő, nézz utána) írta azt, hogy a legártatlanabb természetfilm nézésénél is sokkal jobb, ha a gyerek JÁTSZIK. Ja, hogy abban részt kéne venni? Ja, hogy az sokkal fárasztóbb, mint sörözni a konyhában? Á..., mindegy is. Aki ilyen posztot ír, az úgyse fogja érteni...

LittleBear 2010.03.12. 10:33:44

@microgold: a te gyerekeid mit csinálnak otthon azon a fél-egy órán túl, amíg mesélsz nekik?

merthogy képzeld el azt a helyzetet, hogy anya otthon egyedül a gyerekkel, valakinek főzni kell, mosni kell (legalább bepakolni meg teregetni), takarítani kell, abba idegbaj nélkül egy 5-6 évest nem lehet állandóan belevonni,

óvodából hazamenéstől lefekvésig van minimo kalkulo 5 óra:

ebből mese 1 óra, fürdés játékkal másik 1 óra (akkor már apa is otthon van), vacsorakészítés hátráltató kezecskékkel harmadik 1 óra, és mi van akkor ha az 5 éves nem akar egyedül játszani (és a biológia útvesztői miatt nem sikerült neki testvért csinálni...)

kps 2010.03.12. 10:39:48

tegyünk különbséget azért gyerek és gyerek közt, nekünk az ismeretségi körben vannak olyanok, hogy berakják a pihenőszékbe, járókába, aztán simán elnézelődik/játszik amég anya-apa teszi a dolgát főz, pihen stb, a mienket meg folyton szórakoztatni kell különben ordítás van. namost ha egyik ilyen ismerősöm azt találná mondani, hogy mit nem lehet ezen bírni, akkor azt mondanám neki, hogy *t a te *be.

kps 2010.03.12. 10:43:12

most hogy nézem kicsit off voltam, a mienk csak 10 hónapos, nem köti le a tévé, de ha lekötné tuti örülnék :)
a tv-t inkább én nézem/hallgatom miközben játszom vele.

microgold · http://www.csillagvarazslo.hu 2010.03.12. 11:23:28

@Precízke:
A gyerekeim játszanak. Főleg. És,persze, tudom: gyerek és gyerek között hatalmas különbségek vannak. De arra, hogy valaki villanypásztornak (igen, a gyermekpszichológusok így hívják ezt a fajta tévéztetést) használja a tévét, arra kevés esetben találok mentséget. Ha már a gyerek filmeket néz, az a minimum, hogy ott ülök mellette és segítek neki megérteni, feldogozni azt, amit lát. Többek közt Ranschburg Jenő (csak hogy Vekerdi mellet essen szó más szakemberről is) is ezt javasolja.

De ha már mindenáron valami elektronikus pásztor kell a gyerek mellé, nos erre kiválóan alkalmasak a hangos könyvek. A gyerek mesét hall, fejlődik a fantáziája, kielégítheti a szinte mérhetetlen képéhségét (így nevezik azt, amiért a gyerekek szinte BÁRMILYEN színes mozgóképet képesek bámulni). De amíg a külső képek feszültséget okoznak a gyermekben, addig a belső képek (miket ő hoz létre) segítik a meglévő feszültségek feloldását. Ugyanis csak olyan képeket gyárt le magának, amiket ő maga kezelni tud. Ezért lehet Jancsi és Juliskát felolvasni a gyereknek és tilos filmre vinni, mert az már horrorfilm (vasorrú bába kemencébe való bedobása).

További előnye a hangos könyvnek (bármilyen mesehallgatásnak), hogy nagyobb eséllyel lesz a gyerekből olvasó ember, mert megszokja, hogy a filmet neki, magának kell létrehoznia. A TV-n nevelkedett gyerekek közül sokan soha sem fognak tudni igazán megtanulni olvasni, mert csak betűket látnak maguk előtt. Ki a francnak van kedve egy többszáz oldalas regénynek nekilátni? Betű, betű hátán... Ha meg tudsz olvasni, akkor az első mondat közepétől már nem betűket látsz, hanem a saját filmedet, ami túlnyomó részt sokkal jobb, mint bármely rendezőé (nyilván: te csinálod a castingot, a helyszín kiválasztását, te vagy a vágó, stb)

dr. Sigmund Fraud 2010.03.12. 12:19:55

@microgold: kár volt gyereket vállalniuk? ha nem tudják ki Vekerdi, nézzenek utána?
Már megbocsáss, de mi a faszt képzelsz te magadról, hogy ilyeneket leírsz?

kzgy 2010.03.12. 14:01:36

@microgold: Szerintem téged viszont egy szövegértés és -értelmezés órára kellene beíratni. Javasolt felkészülésképpen mondjuk Ottlik, Weöres olvasgatása, ha nem tudod, kik ők, nézz utána.
Vekerdy és Ranschburg, te jó ég! Ráadsául ipszilonnal :)

Guild 2010.03.12. 21:42:45

OFF
Nem lehetne a Mandiner címlapra kitenni a kapcsolt blogok linkjét, mert baromi nehéz rátalálni, ha nem jut eszembe hol is van.
ON
Nekünk számítógép van TV helyett, és azon nézünk mesefilmet. Szigorúan napi egyszer, új filmeknél szülői társaságban. Nem kell tiltani, de az se jó, ha ezen nő fel.
A házimunkát valahogy megoldjuk. Néha a gyerekekkel közösen, néha mikor jól eljátszanak együtt, néha fektetés után.

Bubuluc apuka 2010.03.13. 00:23:15

@microgold: Szia, nincs kedved időnkét vigyázni a mi gyerekeinkre? De aztán semmi tévézés!

Bubuluc apuka 2010.03.13. 00:24:03

@Gorgiasz: A fiúk állítólag már dolgoznak rajta, de majd megsürgetem őket.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2010.03.13. 23:00:23

@microgold:
Hát ezt örömmel olvastam.
Eddig azt hittem, ilyen csak női változatban létezik, de most megnyugodtam.
Mégis csak vannak rendes apukák, akiknél a spájzban megromlik a sör...:)))

ladybirdy 2010.03.15. 12:46:30

Először is a ballábbal kelő olvasók kedvéért szépen és tagoltan szeretném leszögezni, hogy én egy anyuka vagyok, aki napi huszonöt órában játszik, rajzol, énekel, kirakózik focizik satöbbi... a három gyerekével.
De Bubuluc Apuka, hát most nagyon jót röhögtem, köszi. Anyósom mondta a háromhetes kisfiamra, mikor lekapcsoltam a főkapcsolót, hogy na majd térjünk rá vissza három év múlva, ide a rozsdás bökőt, hogy odaülteted.
Szilárd elvei, ha vannak az embernek, azon a legtöbb gyerek ösztönösen dolgozik, hogy segítsen a szüleinek kinőni belőle, azt szeretném csak hozzáfűzni.
Én is utálom a South Parkot, meg a Híradót, amúgy. És csak Magyar népmeséket kapcsolok be nekik direkt a jutubon, meg a Frakkot, de végül csak kikötünk a gumimaciknál meg egyéb értelmezhetetlenségeknél. Viszont az ős Walt Disneyt meg az ős-Warner Bros-animációkat az ő navigálásukkal szerettem meg, pl.
Az pedig már beépült a fegyelmezési kisszótárba, hogy ha ezt vagy azt abba nem hagyod, soha többé nem nézhetsz még egy perc South Parkot se.

ladybirdy 2010.03.15. 14:07:02

És most még egy lábjegyzet,tényleg komolyan.
Én bízom a gyerekeimben, jó ízlésük van (az más kérdés, hogy nyilván tőlünk örökölték.)
Az ízlésformáláshoz meg szerintem az is hozzátartozik, hogy a szart is nem baj, ha látják néha, tudják meg miből lehet választani.
Esti mesének úgyis a Holló Jankót és társait akarják majd, vagy valami hasonló színvonalút, de az is biztos, hogy a kritikus helyzetekbenhogy kevésbé hat az önfegyelemre, ha azt mondom, hogy többet aztán nem láthatod az Angyalbárányokat, mint ha a Tapsi hapsit vagy a South Parkot tiltom be.

ladybirdy 2010.03.15. 17:48:20

Az a baj, hogy most eszembe jutott még egy csomó dolog,ami ide jönne, úgyhogy folytatom.
Egy. A gyerekek szerintem nagyon is jól tudják, hogy előbb a munka, aztán a szórakozás, ergo csak akkor pazarolják drága játékidejüket "nézésre", amikor már belefáradtak a szüntelen játszásba, szerintem.
Kettő, egy hosszú ovis nap után egy fél órát bambulni a jutubra, szerintem legalább annyira jár, mint az apukáknak a sör a konyhában a dolgozóból hazajövet, akár.
Három, szerintem a mozgóképkultúra legegészségesebb vívmánya, hogy az animációs gondolkodást felszínre hozta (ez alatt értsd két logikailag nem evidensen kötődő elem játékos és igenis kreatív,az emberi képzeletet megmozgató összekapcsolása.)
négy: az én nagyfiam, még kisfiú korában (értsd két és fél évesen) tök tisztán szét tudta választani a síkokat, három kategória volt neki: ami csak film (tehát semmi fakticitása), ami mesében történik (ami igaz, de képzeletbeli) és ami az IGAZSÁGBAN van(mármint a valóságban.)Pedig nézett sok mesefilmet,de persze hallgatott mesejátékot meg olvastunk és énekeltünk is neki.
Négy, senki se bántsa Bubuluc apukát, mert szerintem tökjó meséket tud mondani.
öt: a gyerekek világképe meg szerintem sehogy se rontható, hála a Jóistennek, még a szülői szilárd elvekkel se, és a South Park nézésével se.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.03.16. 23:41:51

Ez most nagyképűnek fog hangzani, de az én gyermekem a könyvekre szokott rá, elég durván. Egy 50 oldalas kisvakonddal vagy egyébbel jól elvan félórát is. Néha elmeséli magának. :) (Persze mi is mesélünk neki.)

Szt. Ahanov 2010.03.19. 11:58:14

@Őrnagy Őrnagy: "A stílus alapján nem nehéz rájönni, hogy ki a Bubuluc apuka." :D Nekem is ennél a posztnál esett le. :)

Szt. Ahanov 2010.03.19. 13:04:21

@G.d.Magister: Bocs, de akinek ilyen apja van! Csoda, hogy még nem iratkozott be az OSZK-ba! :P :D

Bubuluc apuka 2010.03.20. 22:08:21

@Szt. Ahanov: Nem, esküszöm, még mindig nem Lelky Lola vagyok.
süti beállítások módosítása